اصول و استاندارد های طراحی آزمایشگاه
قبل از آنکه به دنبال اصول و استاندارد های طراحی آزمایشگاه باشیم بهتر است بدانید که برای طراحی کلینیک این مکان بایستی استاندارد های مختلفی مانند فضای آزمایشگاه، جداسازی مناسب آن ها از یکدیگر و تناسب آن با تعداد کارکنان و کاربری، رعایت سطوح ایمنی، تهویه و نور مناسب، کابینت بندی، سیستم برق، آب و فاضلاب، سیستم حمل نمونه، استاندارد قابلیت رشد و توسعه فضا و غیره توجه نشان داد.
استانداردهای لازم در طراحی را می توان درسه بخش کلی کمیت فضا، کیفیت و برنامه ریزی فیزیکی دسته بندی کرد:
- کیفیت فضا : باید به موارد مختلفی مانند نورپردازی آزمایشگاه، خروجی های تاسیساتی، ایمنی، چیدمان، سیستم تامین آب و دفع فاضلاب، تهویه، شرایط دما و رطوبت و پارتیشن بندی توجه کرد.
- کمیت فضا : هنگام تخمین فضای مورد نیاز برای طراحی باید به روند رشد آزمایشگاه مانند افزایش بخش های فنی و کارکنان، تست ها و تجهیزات جدید توجه کرد.
- برنامه ریزی فیزیکی : در این بخش طراح باید بر اساس شرح کاربری، نظام ارتباطی، متراژ فضا و لیست فضاهای مورد نیاز اقدام به طراحی استاندارد های ملی و بین المللی قابلیت انعطاف و غیره کند.
ویژگی های لازم برای طراحی آزمایشگاه
علاوه بر تمامی موارد ذکر شده در بالا، ویژگی های مهم دیگری مانند ایمنی، تاسیسات، انواع فضاهای مورد استفاده و غیره مورد نیاز است. شناخت انواع فضاها یکی از ویژگی های طراحی آزمایشگاه های مختلف است که در ادامه با آن ها آشنا می شویم:
- فضای کاری: این فضا شامل سطوح مورد استفاده برای کار، قرار گیری سینک شست و شو، تجهیزات و محل رفت و آمد افراد می باشد. این فضا باید به گونه ای باشد که تمامی افراد و کارکنان در یک نوبت کاری به راحتی قادر به فعالیت و حرکت باشند.
- فضای پشتیبانی و میز بندی آزمایشگاه: در طراحی آزمایشگاه باید فضاهایی برای فعالیت های مختلف امور دفتری، کامپیوتری، تدارکات، خرید و غیره در نظر بگیرید. از طرف دیگر میزبان بندی و مبلمان آزمایشگاه نیز باید با ضوابط و ویژگی های خاص خود انجام شود. برای مثال طراحی مبلمان و میز بندی باید به گونهای باشد که حرکت و جابجایی تمام افراد بسیار به آسانی انجام گرفته و در صورت نیاز بتوان مبلمان را حرکت داده و از آزمایشگاه خارج کرد.
